• Sprid budskapet!

  Sprid budskapet!

  Var med skapa en bättre värld

Samtala för en uthållig framtid

Meningen med att samtala i grupp är att komma tillsammans några stycken och formulera tankar och åsikter, ge varandra idéer och mod att tänka om - att se sammanhang och komma loss från vanetänkande och låsningar – och kanske komma fram till en ny existensförståelse.

I en grupp kan vi upptäcka nya möjligheter till vad vi faktiskt kan göra. Kanske inspireras vi till att vilja vara medskapare i en omställning till ett resursbevarande och hållbart samhällssystem – ett nytt sätt att tänka och leva.

Vi kanske också kan inse att samtal kan göra oss medvetna om de kriser och problem som kommer att uppstå med framtidens stora förändringar i världen, och vi kan bli bättre förberedda för att klara dem. Demokratiska samtal som förebyggande mot kriser och krig.

Det är ju bråttom om vi skall hinna hejda klimatförändringarna i tid och samtidigt jobba för en jämlik och rättvis värld. Vad väntar vi på? Sätt igång för tusan!

Samla några vänner, grannar eller arbetskamrater hos dig till ett första möte – fungerar det och ni vill fortsätta, kan ni ju bytas om att ha ansvar för mötena (kanske äta något gott tillsammans) och börja diskussionen från här och nu.

Tänk både lokalt och globalt.

 • Läget, lokalt och globalt. Hur ser det faktiskt ut ?
 • Hur blev det så här?
 • Vårt ansvar och våra beroenden, rättigheter och skyldigheter?
 • Vad kommer en ny existensförståelse att kräva av oss?
 • Vad kan genomföras på kort och på lång sikt, lokalt och globalt?
 • Hur kan vi bli de lysande medmänniskor vi egentligen skulle kunna vara, redo att ta itu med skapandet av ett hållbart och jämlikt samhälle?

Alla dessa frågor ger nya frågor och olika svar beroende på dem som samtalar, vad de har läst och vilka erfarenheter de har.

Böcker att inspireras av till funderingar och samtal:

 • Vår egen bok: Tre av initiativtagarna till nätverket Framtidsrealisterna, Göran Bäckstrand, Kåre Olsson och Emin Tengström har skrivit boken - "Ansvaret för miljön, klimatet och det globala utrymmet - Behovet av en ny förståelse" på Blenda förlag 0709-38 48 Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
 • En bok som kan rekommenderas är "Klimatet är ditt" av Leif-Åke Falk. Den är skriven för studiecirkelverksamhet (ABF) Bilda förlag 08-709 05 00 www.bildaforlag.se
 • Andra böcker som är intressanta för ställningstagande i framtidsdebatten:
 • "Keynes barnbarn - en bättre framtid med arbete och välfärd" av Christer Sanne, Formas förlag
 • "Tillväxt till döds" av Stellan Tengroth, förlag Stellan Tengroth, Göteborg www.tillvaxtreflektera.se
 • "Sverige Ställer om" - metod och inspiration för omställningsinitiativ. 160:- c/o Hela Sverige ska leva 08 - 241350, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Läs mer om böckerna i vår boklista. Lycka till!

Ny existensförståelse

Ny existensförståelse

Ny ekonomi

Ny ekonomi

Ny etik

Ny etik

Ny livstil

Ny livstil

Ny politik

Ny politik

Ny teknik

Ny teknik

Nätverket Framtidsrealisterna

Den som vill komma i kontakt med oss som grupp, kan vända sig till info@framtidsrealisterna.se
Nätverket är sedan 2013 vilande men vi läser och svarar på mail.